Consortiul s-a reunit in sedinta inaugurala on-line a proiectului co-finantat prin programul Erasmus +, intitulat SWIFT SME – Munca Inteligenta: Instruire flexibila si inovatoare pentru IMM-uri.
In data de 30 noiembrie 2020, consortiul a participat la sedinta inaugurala on-line a proiectului co-finantat prin programul CE Erasmus +, intitulat SWIFT SME – Munca Inteligenta: Instruire flexibila si inovatoare pentru IMM-uri, care reuneste sase parteneri din cinci tari (Belgia, Germania, Italia, Romania si Spania). Sedinta inaugurala gazduita de Centrul de Inovatie si Tehnologie GmbH (CIT) si Institutul de Inalta Pregatire in Politici Comunitare asbl (IHF), fusese initial planificata sa aiba loc la Bruxelles, insa a fost re-programata in formula online datorita restrictiilor impuse de COVID-19.
IMM-urile din UE reprezinta structura de baza a economiei din UE. Cu toate acestea, ele sunt cele mai putin pregatite sa faca fata pandemiei de COVID-19 si masurilor de carantina aferente.
Spre deosebire de marile firme, IMM-urile sunt slab echipate pentru trecerea la munca de la domiciliu, lipsindu-le deopotriva sistemele TIC si politicile care sa asigure continuitatea afacerii.
Conform ultimelor cifre consemnate, mai putin de 15% din IMM-urile din UE sunt pregatite sa implementeze principiile Muncii Inteligente (Comisia Europeana).
Comisia Europeana recunoaste nevoia presanta de a conferi IMM-urilor rezilienta si competitivitate, prin furnizarea de solutii TIC si practici de implementare a Muncii Inteligente. Aceasta tranzitie nu este doar o necesitate absoluta, dar, in acelasi timp, constituie o oportunitate, permitand afacerilor sa isi sporeasca eficienta si sa imbunatateasca conditiile de lucru pentru angajati (Eurofound/ILO).
Proiectul SWIFT se regaseste ca un raspuns concret la nevoia presanta de echipare a IMM-urilor cu modele de afaceri noi, inovatoare si „agile”.
SWIFT este in mod special orientat catre segmentul cel mai vulnerabil, insa in acelasi timp, esentialal economiei europene, pentru a umple aceasta bresa a abilitatilor si pentru a face IMM-urile sa devina mai flexibile, mai sensibile si mai eficiente, reusind astfel sa ramana la suprafata in timpul crizei de COVID-19 si in lumea post-pandemie.
SWIFT va capitaliza experienta valoroasa a partenerilor din cadrul consortiului, pentru a oferi IMM-urilor abilitati, competente si solutii special proiectate pentru implementarea cu succes a masurilor pentru Munca Inteligenta. In particular, partenerii vor desfasura urmatoarele activitati :
a) Dezvoltarea platformei OER SWIFT, o baza de cunostinte accesibile tuturor, fara plata, in modul complet deschis si in mai multe limbi (DE, EN, IT, RO, ES).
b) Dezvoltarea unei metodologii comune pentru cartografierea curentelor, amenintarilor si oportunitatilor actuale (inclusiv implicatii la nivel de resurse tehnice, operationale sau umane), urmata de coroborarea descoperirilor intr-un raport final pe baza caruia vor fi concepute instruirea si instrumentele.
c) Dezvoltarea cursurilor SWIFT de instruire, a brosurilor, instrumentelor operationale si a principiilor orientative pentru IMM-urile europene de adaptare si implementare a Muncii Inteligente, astfel incat sa ramana la suprafata, sa fie mai sensibile, eficiente si competitive, toate acestea imbunatatind si conditiile de lucru ale propriilor angajati.
d) Furnizarea de instruiri catre 120 grupuri tinta si colectarea feedback-ului pentru efectuarea ultimelor ajustari ale materialelor concepute.
e) Dezvoltarea de principii orientative pentru facilitarea asimilarii conceptelor SWIFT si a curentului principal in VET si in ecosistemele IMM-urilor.
f) Prezentarea variantelor de politici pentru promovarea Muncii Inteligente si competitivitatii IMM-urilor.